Marokko

 

In 2019 ging er voor het eerst een team onder de vlag van Interplast twee weken naar Guercif in Marokko.

Guercif is een stadje dat ligt tussen Fez en Nador aan het Rif gebergte in het noorden van het land. De agrarische sector vormt voor de stad nog de belangrijkste bron van inkomsten en de economie is in het gebied verder weinig ontwikkeld. Dit wordt ook weerspiegeld in de statistieken; per hoofd van de bevolking zijn er de minste artsen, verpleegkundigen en bedden vergeleken met de rest van Marokko.

De initiatiefnemers van dit project zijn Rachid en Karima Arras, een Nederlands echtpaar die beiden oorspronkelijk uit dit gebied komen. In 2019 hebben zij Stichting Noor opgericht, nadat zij 2 keer eerder met Dokters van de Wereld in Guercif waren geweest. Deze stichting faciliteert de missies van Interplast, zodat de organisatie soepel verloopt en de teamleden zich ter plekke kunnen concentreren op hun kerntaken, het helpen van mensen.

Er wachten op dit moment nog honderden mensen op een operatie en Interplast is dan ook van plan er de komende jaren naar toe te blijven gaan. De samenwerking met het ziekenhuis en de lokale overheid is uitstekend en zij steunen de missies van harte, o.a. met kosteloze medische materialen en het bekostigen van het verblijf van de teams. Naast de directe zorg zien we ook nog veel mogelijkheden om de lokale medische teams verder op te leiden, zodat op termijn de zorg voor deze patiënten lokaal kan worden gedragen. Tegen die tijd is onze missie dan volbracht en kunnen we met genoegen terugkijken op een geslaagde samenwerking!

Marokko