Uganda Burns & Plastic Surgery Institute

Brandwondencentrum Mulago Hospital / Kampala

Gedurende de eerste missies zagen de Interplast teams vele verminkte kinderen als gevolg van brandwonden. De behandeling liet te wensen over of bestond eenvoudig niet. Om de behandeling van deze slachtoffers te verbeteren werd samen met Interplast Uganda het Uganda Burns and Plastic Surgery Institute (U.B.P.S.I.) opgezet. Een private-public samenwerking tussen het Mulago Ziekenhuis (Kampala), Ministerie van Gezondheid, Makerere Universiteit, Interplast Uganda en Interplast Holland.

De eerste afdeling van het centrum (in het Mulago Ziekenhuis) werd eind 2004, na een grondige verbouwing, officieel geopend door First Lady van Oeganda, Mrs. Janet Museveni. In 2007 kon verder worden uitgebreid en werd de verpleegafdeling (Holland Ward) opgeleverd en in gebruik genomen. Naast opleiden van Intensive Care – en brandwondverpleegkundigen werd het steeds drukker op de afdeling.

Klik hier voor de Annual Reports en verslagen (in PDF) .

Brandwondenpreventieprogramma

De statistieken wezen uit dat 60% van de brandwondslachtoffers kinderen onder de 6 jaar zijn. Deze komen vooral uit de sloppenwijken van Kampala of uit de omgeving hiervan. Samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting werd een brandwondpreventieprogramma ontwikkeld. Hiervoor werden zogenaamde ‘Burn Prevention Officers’ (B.P.O.’s) opgeleid en werd in 2011 gestart met het preventie programma. Er wordt voorlichting gegeven op o.a. scholen en gezondheidscentra, vaak in samenwerking met de lokale brandweer. Sinds de start zijn duizenden mensen bereikt en is een gedragsverandering, bijvoorbeeld t.a.v. onveilige kookplaatsen, duidelijk zichtbaar. Omdat er geen elektriciteit is worden s’avonds kaarsen gebruikt met alle gevolgen van dien. (In het Interplast Jaaroverzicht2015 ,is ook veel informatie te vinden over dit succesvolle programma).

Sinds 2 jaar worden schoolkinderen actief betrokken bij het preventieprogramma. Op inmiddels 50 scholen in en rond Kampala zijn zo’n 1000 kinderen actief. Ze gaan de community in om te wijzen op de gevaren voor brandwonden en komen met adviezen om gevaarlijke situaties te verbeteren.

Het programma heeft de aandacht van het Ministerie van Gezondheid en contacten met lokale partijen,zoals Unicef en Safe the Children zijn gelegd. Het is een vrijwel uniek concept in Oost Afrika. In 2015 is het programma uitgebreid naar het Wasiko District. Vanuit een kantoor in Mansana worden lokale initiatieven ondersteund onder het motto:

                 Together we can prevent burns

Wilt u medische projecten zoals deze ondersteunen?  Kijk hier wat u kunt doen.

Uganda Burns & Plastic Surgery Institute

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *