Bangladesh

Bangladesh (officieel de Volksrepubliek Bangladesh), is een land in Zuid-Azië. Het land wordt aan drie zijden begrensd door India, maar heeft in het zuidoosten ook een stuk grens met Myanmar (Burma). In het zuiden heeft Bangladesh een kustlijn aan de Golf van Bengalen. Het land bestaat voornamelijk uit de delta van de rivieren de Ganges en Brahmaputra. Bangladesh is een van de dichtstbevolkte en armste landen ter wereld. Door de laaggelegen ligging aan de monding van grote rivieren zijn er vaak overstromingen in het land. De hoofdstad van het land, Dhaka (Dacca), is tevens de grootste stad.

In een ziekenhuis in de stad Faridpur werkte er van 2000 tot en met 2014 ieder jaar een team van plastisch chirurgen, onder leiding van Cees Spronk (ook Nigeria), nauw samen met de lokale chirurgen. Per uitzending konden er zo wel 200 kinderen en (jong) volwassenen geopereerd worden. Helaas konden er in 2015 en in 2016 geen teams afreizen naar Bangladesh in verband met de verslechterde veiligheidssituatie. Sinds 2017 organiseert Interplast de missies naar Faridpur en Dhaka (in 2018).

In 2019 werkten er 2 teams tegelijk in Bangladesh. Naast Faridpur werd er ook in Munshiganj geopereerd. Een bekende plek voor de meeste van de teamleden! Eerder organiseerde Dokters van de Wereld missies naar Munshiganj.

De boeiende verslagen van de missies vindt u hier   

Het indrukwekkende filmverslag gemaakt (2017) door plastisch chirurg Wouter van der Pot vindt u hier

 

Bangladesh