Werkzaam sinds: 1997
Aantal teams: 27
Aantal patiënten: 2149

In 1997 kreeg Interplast Holland gelegenheid een project te starten in Jemen dat deels gefinancierd werd door de Nederlandse Ambassade in Sana’a. In deze periode waren maar weinig chirurgen in Jemen in staat om de vele patiënten met lip- en gehemeltespleten, brandwonden en brandwondcontracturen te behandelen.
Vele patiënten met dit soort afwijkingen moesten voor behandeling naar het buitenland wat enorme kosten met zich meebracht. Piet van den Akker reisde aanvankelijk mee als Arabist en Jacques Veerman was het grote lokale steunpunt voor de organisatie van de Interplast missies.

De eerste missie vond plaats in Sana’a, de hoofdstad van Jemen. Latere missies gingen naar ziekenhuizen in Aden, Taiz, Seiyun en Hudeidah. De chirurgen in Jemen waren zeer enthousiast en leergierig in de samenwerking met de Interplast teams.
Met de toenmalige Minister van Gezondheid, Dr. Abdul Nasser Munibari, initieerde Interplast Holland de bouw van een brandwondencentrum in Sana’a. Interplast was, samen met Nederlandse architecten, betrokken bij de planning en het ontwerp.
Een brandwondensociety (vereniging) werd opgericht om fondsen te werven en opleidingen te creëren.
In januari 2004 was in Taiz ook een door Duitsland gefinancierd centrum gereed gekomen en in Sana’a, werd naast het Al Sabaien Kinderziekenhuis met de bouw begonnen van een kinderbrandwonden centrum.
Later kreeg dit gebouw een andere bestemming en werd er met hulp van Saudies een brandwondencentrum bij het Al Ghamurhia Hospital ingericht.

Momenteel zijn er drie plastische chirurgen werkzaam in het Al Thawra Modern General / Teaching Hospital in Sana’a en zij zijn bezig een Plastisch Reconstructieve Chirurgie afdeling op te richten. Dit wordt van harte ondersteund door Interplast Holland. Meer training zeker in de “vrije lap chirurgie” en de Microchirurgie is zeker nog nodig.
In elf jaar tijd zijn in Jemen ruim 2000 patientjes geholpen en vele artsen opgeleid.

CBF Keurmerk
ANBI Keurmerk